De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 28 Mei, 2022

woensdag 23 maart 2022

Column:

Gastencolumn: Myrte Cransberg (Glimmen): Welkom zonder grenzen

Door: Redactie

Jazeker, de situatie in Oekraïne is meer dan schrijnend. Het is verschrikkelijk dat mensen huis en haard moeten verlaten en families van elkaar gescheiden worden. Het is voor de in Nederland geboren en getogen mensen nauwelijks voor te stellen wat voor impact dit heeft. De foto van de hoogzwangere vrouw die een gebombardeerde kliniek uit werd gedragen (en die later, evenals haar baby, overleed) staat op mijn netvlies gebrand. Toch zit mij iets dwars. Nu de coronacrisis op z’n einde lijkt, is er een nieuw nationaal gespreksonderwerp ontstaan. Overal lees en hoor ik oproepen voor ondersteuning aan Oekraïners. Huisvesting en andere (im)materiële steun zowel hier als daar. Ik zie de Oekraïense vlag hangen bij ons in het dorp en kinderen en volwassenen zetten allerlei acties op. Onze koning wil nu zelfs Oekraïense families opvangen. Prachtig.

Wat mij dan zo raakt? Waar was die collectieve steun toen het ging om Afghaanse, Irakese, Eritrese en Syrische vluchtelingen? Wie van u heeft overwogen om een Afghaanse familie in huis te nemen? Of om containers vol spullen te verzamelen en naar Syrië te sturen? Wie hing de Irakese vlag op? En vervolgens vraag ik mij af, wordt er nagedacht over wat het voor de toekomst betekent om zoveel Oekraïners naar Nederland te halen? Ontstaat er straks, plat gezegd, een nieuwe vorm van corona-puppy’s? Waar gaan ze heen als het opvangen van (getraumatiseerde) vluchtelingen in eigen huis toch niet zo goed bevalt?

Komt het verschil in benadering van vluchtelingen door het (on)zichtbare effect op onze eigen samenleving? De verhoging van de benzineprijzen en het verdwijnen van de zonnebloemolie in de schappen ervaren wij nu zelf. Of voelt de gemiddelde Nederlander zich meer verbonden met een land waarvan de bewoners merendeels blank en christelijk zijn? Hoe meer een ander op ons lijkt, hoe meer wij ons met diegene kunnen identificeren. Of is het alleen omdat Oekraïne qua afstand dichterbij ons ligt?

Mijn oproep aan u: staar u niet blind op het land van herkomst. Sta open voor een ieder die hulp nodig heeft. Laten we alle vluchtelingen het welkome gevoel en de ontvangst geven die nu de Oekraïense vluchtelingen krijgen. Laten we de andere vluchtelingen die in noodopvangcentra in ons land onder slechte leefomstandigheden verblijven niet vergeten.

Myrte Cransberg

4 reacties

InwonerVanHaren zegt:

“Sta open voor een ieder die hulp nodig heeft. Laten we alle vluchtelingen het welkome gevoel en de ontvangst geven die nu de Oekraïense vluchtelingen krijgen.”

Dat lijkt me een economisch en sociaal onhoudbare stelling. De wereld telt volgens de UNHCR momenteel Wereldwijd meer dan 26 miljoen vluchtelingen die op zoek zijn naar veiligheid. We moeten dus een beetje uitkijken wie we allemaal willen opnemen\ ondersteunen.

En tja, ‘gelijkgestemden’ komen dan eerder aan bod dan mensen waarmee je minder affiniteit hebt.

24 maart 2022 om 10:03
Maya zegt:

Ik denk dat je hier goed verwoord wat (naar ik denk) veel van ons voelen. Voor mij voelt het ongemakkelijk dat Nederland zoveel andere volken die moeten vluchten voor oorlog niet hetzelfde behandeld. Terwijl we zelf waarschijnlijk de oorzaak zijn van veel ellende in de wereld door het vergaren en beschermen van onze eigen rijkdom. Die ongelijkheid in de wereld is niet zomaar opgelost, maar laten we dan tenminste een beetje zorgen voor die mensen die in levensgevaar aan onze deur komen kloppen.

En aan ‘inwonerVanHaren’: wat betekend gelijkgestemden? Kunnen wij invoelen wat Oekraieners beleven? Omdat ze dezelfde kleur hebben? Of een leven hadden wat op de onze leek? Eigenlijk denk ik dat we dat (gelukkig) helemaal niet kunnen. Dat oekraieners gelijkgestemder zijn aan andere vluchtelingen, want een gedeeld leed. We zijn toch allemaal mensen, wie bepaald welk mensenleven meer waard is, daar begrijp ik echt niks van. Menselijk leed is menselijk leed. In mijn donkere dagen kan ik wel een uitgestoken hand gebruiken, ik denk dat u dat niet anders ervaart.

24 maart 2022 om 20:06
Miek Berends zegt:

Blij jullie mening te lezen, dames. Want die is ongewoon genoeg in die heel kleine groep regelmatige commentatoren op deze site. En ik vind dat de anonieme inwonervanharen, die daar bij hoort, nu maar moet uitleggen wat hij bedoelt.

26 maart 2022 om 15:24
Ben zegt:

Wat nu zo jammer is dat niemand het heeft over het Budapest Memorandum.

Mooie betogen worden gehouden over defensie is niet nodig en betogen als hierboven door Maya en de schrijfster van het artikel.

De kern van de huidige problemen liggen in het niet nakomen van afspraken en toezeggingen.

Als die wel gedaan zou zijn was minder dan 1% van alle NAVO benodigdheden ingezet en het probleem voorkomen voor de bezetting van de Krim.

En nu willen we onze luxe behouden dus blijven we Russische energie verbruiken. Overal wat Russische en wit Russische goederen verboden.
Als je echt in je actie geloofd en wat wilt doen kun je vanuit een onverwachtse hoek druk uitoefenen. De machten van ons als consument en dat is druk kunnen uitoefen door geen Chinese goederen, spullen en diensten meer te kopen.
Hiermee komt er heel snel erg grote druk op Rusland omdat dan ook China geen Russisch sas, olie, ruwe materialen en half fabrikanten meer nodig heeft. Niet meer nodig heeft omdat de Chinese afzet markt dreigt in te storten of is ingestort

Hiermee help je de Ukraine op een andere manier.

https://www.wionews.com/world/ukrainian-president-volodymyr-zelensky-demands-military-hardware-from-west-asks-if-afraid-of-russia-465830

https://www.foxnews.com/world/zelenskyy-representative-blames-budapest-memorandum-signatories-for-ukraines-war

https://theconversation.com/ukraine-war-what-is-the-budapest-memorandum-and-why-has-russias-invasion-torn-it-up-178184

27 maart 2022 om 17:39

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.