De krant die je leest van A tot Z
Maandag 13 Juli, 2020

maandag 11 november 2019

Nieuws:

Afgevallen blad mag in de berm (met update)

Door: Redactie

De gemeente Groningen staat alleen toe dat blad van gemeentelijke bomen door buurtbewoners in de berm van hun straat wordt klaargelegd om opgehaald te worden. Voorheen in de gemeente Haren werd oogluikend toegestaan dat ook privé-bladeren werden aangeboden op een bult. In een nieuwsbrief van de gemeente Groningen staat evenwel dat eigen blad wordt gezien als illegale dumping.

Update: Navraag aan de helpdesk van de Gemeente Groningen leert dat het neerleggen van bladeren wél wordt gedoogd, ook als die uit eigen tuin komen. Wat beslist niet wordt gedoogd is het dumpen van ander tuin- en snoeiafval.

Hieronder de tekst van de nieuwsbrief:

Het is herfst en de meeste bomen verliezen nu hun blad. Om onveilige situaties te voorkomen, gaat veel van onze aandacht naar het schoonhouden van de straten en voetpaden. Hiermee proberen we de ongemakken van de gevallen bladeren zo klein mogelijk te houden. Valt er veel blad van gemeentelijke bomen in jouw tuin? Leg dit bladafval dan in de groenstroken langs de weg. Onze bladruimers nemen deze bladeren dan in hun ronde mee. Tot half december mag het bladafval hier neergelegd worden.

Leg het blad niet tegen bomen en andere obstakels. We kunnen er dan niet bij met onze machines, waardoor het opruimen erg veel tijd en energie kost. In sommige buurten vegen bewoners hun stoep of oprijlaan, dit blad mag ook gelegd worden bij de stapels in de bermen.

Let op: deze regeling is alleen bedoeld voor gevallen bladafval van gemeentelijke bomen. Leg hier geen ander tuinafval neer. Dit wordt beschouwd en behandeld als een illegale storting.

8 reacties

InwonerVanHaren zegt:

Voor de insecten, vogels (voedsel) en veel planten (isolatie) zijn de bladeren heel nuttig om de winter door te komen.

11 november 2019 om 10:36
Egelolvang zegt:

Blad tussen de struiken is goed! Gooi de bladeren op een bult. Egels gebruiken de bladeren voor de winterslaap. In het voorjaar maken ze nesten in de bladeren voor de baby egeltjes.

Deze herfst zijn al veel egels naar de opvang gebracht. Je kunt ook de dierenambulance bellen. Voorkomen is beter! Bladeren voor de vogels, insecten en egels.

12 november 2019 om 23:43
Egels tussen de blad zegt:

Blad tussen de struiken is goed! Gooi de bladeren op een bult. Egels gebruiken de bladeren voor de winterslaap. In het voorjaar maken ze nesten in de bladeren voor de baby egeltjes.

Deze herfst zijn al veel egels naar de opvang gebracht. Je kunt ook de dierenambulance bellen. Voorkomen is beter! Bladeren voor de vogels, insecten en egels.

12 november 2019 om 23:44
E. Venema zegt:

Beste mensen uit bovenstaande artikel blijkt dat alle bladeren zowel van gemeentelijke bomen afkomstig als van bomen uit de particuliere tuinen gewoon langs de kant van de weg in de gemeente groenstroken geleverd mag worden. Er is dus geen ambtenaartje van de gemeente die mij dit kan verbieden! Dan moet die gene bovenstaande maar eens goed gaan lezen. Ik ga direct mijn hark en bezem pakken om mijn tuin netjes te maken. Beste harenaars, de OZB gaat omhoog in 2020 en ook de hondenbelasting wordt ingevoerd. Zorg er dus voor dat je er iets voor terug krijgt om de bladeren aan te bieden aan onze nieuwe gemeente. Voor enige compensatie in alle kosten die we moeten maken. Groningen ruimt het wel op!

15 november 2019 om 14:26
Gemeentelijk afval o zegt:

Het dumen van tuin en snoei afval moet je zeker niet doen. Dat recht heeft de Gemeente.

Vandaar ook dat er al sinds 7 november 2019 mu meer dan ander halve week takken op de voetpad en rijbaan liggen van de Hemsterhuislaan. Een situatie die bij regen en slecht ligt al tot problemen heeft geleid. Geen markering of andere bebakening. Kinderen moeten de weg op, rolators kunnen we niet langs om naar de fysiotherapeut te gaan.

En dan te bedenken dat op nog geen 50 meter even verder op al langer snoei afval ligt van dezelfde Gemeente.

16 november 2019 om 12:24
Grienthe zegt:

Ik gooi mijn bladeren in de groenstrook bij die van de gemeente. Dan zoeken ze hun eigen er maar tussenuit.

17 november 2019 om 21:20
Q zegt:

Gemeente mag dan zelf wel eens het goede voorbeeld geven. Zo zijn de walkanten van de Oosterweg en de Kerklaan schoongemaakt, maar het “snoeiafval” ervan heeft er meerdere weken gelegen. En kan me met alle regen niet voorstellen dat het is om in te drogen

19 november 2019 om 14:52
Q zegt:

Ze zeggen wel alleen van gemeente bomen. Maar hoe willen ze dat ooit controleren?

19 november 2019 om 14:52

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.