De krant die je leest van A tot Z
Maandag 20 september, 2021

zaterdag 13 maart 2021

Nieuws:

Hoe kunnen besmette asielzoekers zomaar de opvang in Haren uit? (met reactie Coa)

Door: Redactie

Zaterdagmiddag na 16.00 uur hebben zes of zeven minderjarige asielzoekers met Covid het opvangcentrum aan de Emmalaan in Haren verlaten, terwijl zij dat niet mochten. Waarschijnlijk zijn zij besmet met Covid.

De politie is ingeschakeld en ging naar de jongeren op zoek. Om 18.10 uur kregen wij de bevestiging dat de jongeren al zijn aangetroffen en teruggestuurd naar de opvang in het voormalige Nesciohotel. De jongeren zouden niet zijn ‘ontsnapt’, maar gewoon enigszins naïef naar buiten zijn gewandeld.

Dat is op zich vreemd, want bij de opening van het tijdelijke centrum werd bezorgde omwonenden beloofd dat er een goede beveiliging zou zijn, zodat besmette asielzoekers niet door Haren zouden kunnen zwerven.

Coa reageert 18.45 uur (13 maart 2021)
Reactie van het Coa: Woordvoerder Jacqueline Engbers zegt dat de opvang goed is beveiligd met camera’s en hekken. “Helaas is het deze jongens gelukt om over het hek te klimmen. Dat is overigens snel gesignaleerd, alles en iedereen is gealarmeerd om de jongeren terug te halen. We zullen nu nog meer gaan inzetten om ze op de locatie te houden, mede door meer activiteiten aan te bieden met extra begeleiding.”

Pijnlijk
Het incident waar Engbers op reageert is pijnlijk. Buurtgenoten waren vorig jaar niet blij met de komst van de tijdelijke opvang voor asielzoekers met Covid aan de Emmalaan, omdat zij vreesden dat besmette mensen het dorp Haren in zouden lopen. In oktober 2020 heeft het Coa duidelijk gemaakt dat er afdoende beveiliging zou zijn om dat te voorkomen. Dat blijkt nu dus toch niet het geval te zijn geweest. Het lijkt er trouwens op dat de jongeren opzettelijk het centrum wilden verlaten, want ze zijn over hekken geklommen. Er kan dus geen sprake van zijn geweest dat ze zich van geen kwaad bewust waren.

6 reacties

Wim Salomons zegt:

We hebben twee potentiële problemen
Voor de besmette jongeren: Deze jongeren hebben zich willens en wetens aan de hun opgelegde quarantaine onttrokken. Dit kan (en moet ?) strafrechtelijk vervolgd worden. Zie dit artikel in DvhN https://tinyurl.com/yffootnz
Voor de Harense bevolking: Een groep besmette jongeren (omgeven door een wolk corona deeltjes) heeft genoten van onze straten en winkels. Over twee weken weten we of dit een zgn. superspreading event is geweest

14 maart 2021 om 10:36
Miek Berends zegt:

We hebben al een jaar een heel groot probleem, omdat een flink deel van de Nederlandse bevolking , van alle leeftijden, zich niet aan de corona spelregels wenst te houden. Dus die paar jonge asielzoekers horen er al helemaal bij.

14 maart 2021 om 13:09
InwonerVanHaren zegt:

Wat verwacht je het is tenslotte geen gevangenis. Dit is puur onwil om niet binnen de hekken te willen blijven.

14 maart 2021 om 17:27
InwonerVanHaren zegt:

Je klimt niet naïef over een hek.

14 maart 2021 om 17:28
Henk hartog zegt:

Deze jonge kinderen doen niet mee met deze waanzin, ze wisten dat het een zware griepvirus was, maar hoe uitleggen aan mensen uit andere landen waar de zware corona griep virus in hun land misschien niet heerst. COA mag het beter gaan uitleggen

15 maart 2021 om 08:50
Rolf zegt:

Er staat hier wel een onwaarheid in het bericht. De 6/7 waren wel degelijk ontsnapt!!!

Want ze waren gewoon over een hek geklommen wat om het terrein staat. Dat noem ik toch wel even wat anders als gewoon de tent uitlopen. Bovendien is het in beide gevallen een zwakte van de aanwezige beveiliging. Wat gaat het COA nu doen als straks zou blijken dat ineens de besmettingen in Haren omhoog zouden gaan?

15 maart 2021 om 12:55

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.