De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 9 Juli, 2020

dinsdag 03 december 2019

Nieuws:

Harenaars moeten alert zijn bij ontvangst brief over OZB en WOZ

Door: Redactie

Op 27 november werd door het Noordelijk Belastingkantoor o.a. aan inwoners van de voormalige gemeente Haren een brief gestuurd. Men biedt daarin een online preview aan van de Waarde Onroerende Zaak (WOZ) van de eigen woning. Deze waarde* is door dit kantoor bepaald en zal van directe invloed zijn op de hoogte van de OZB-aanslag in 2020. De vermelde waardestijging is meestal onder 10% en ziet er voor veel mensen niet verontrustend uit. Maar pas op: het venijn zit hem in de doorrekening. Wat is er gaande?

*De OZB-aanslag is een percentage van de WOZ-waarde. De gemeente bepaalt dit percentage.

Waar gaat het om?
Wie zijn WOZ-waarde ziet, die zal op zichzelf niet schrikken. In de meeste gevallen zien zij hoe de waarde van hun woning de laatste jaren met stapjes is gestegen (tussen 3 en 10%). Dat strookt met het eigen gevoel dat iedereen heeft bij de huizenmarkt in Haren. Schaarste en hoge prijzen. Vaak zal men het eigen huis trouwens nooit willen verkopen voor de genoemde WOZ-waarde en dat zegt genoeg. Van de waardestijging ligt nog niemand wakker. Het wordt pas spannend als de gemeente in januari of februari de aanslag OZB gaat versturen. Daarin zal de WOZ-waarde als rekenmodel dienen.

Wilt u weten welke WOZ-waarde uw woning momenteel heeft? Zoek op www.wozwaardeloket.nl

De gemeente Groningen moet 30 miljoen euro schrappen uit haar begroting. Door de OZB in 2020 met 8% te laten stijgen, haalt men in de hele gemeente 3 miljoen euro extra op.

In Haren de Krant van 18 december gaan we nader in op dit onderwerp. Daarvoor raadpleegden wij inwoners, het Noordelijk Belastingkantoor, Gemeente Groningen en een makelaar die zich heeft toegelegd op het maken van bezwaren tegen OZB-aanslagen. Wilt u informatie bijdragen aan dit artikel? Mail uw bevindingen gerust aan: redactie@harendekrant.nl

4 reacties

WdH zegt:

Welja, dat was te voorspellen met megaprojecten zoals het Forum, herinrichting van de bebouwing rondom de Grote Markt en renovatie van het stadhuis in Groningen, wat alles met elkaar bijna 300 miljoen euro kost(!) In Haren hebben we in 2017 eerst al 12% OZB verhoging voor de kiezen gehad. De VNG adviseerde max. 3,25%, maar et was nodig om de financiën zodanig op orde te krijgen om te kunnen voortbestaan als zelfstandige gemeente, maar helaas. Gevolgd door verhogingen van respectievelijk 9% en 10% in 2018 en in het afgelopen jaar. Nu dus weer 8% erbij. Cumulatief bijna 40%, maar door rente-op-rente gaat de totale stijging dus over de veertig procent in vier jaar tijd. Dit nog afgezien van de fors gestegen waarde van vastgoed, waarover de OZB wordt geheven. Schandalig dat de gemeente bovengenoemde projecten niet in een versoberde uitvoering heeft uitgevoerd om een dergelijke lastenverzwaring voor de burger te voorkomen. Alhoewel, alle minderbedeelden kunnen kwijtschelding van OZB aanvragen. Dat past dan weer helemaal in het socialistische plaatje, waarbij nivellering de norm is. Onder valse voorwendselen een gemeentelijke fusie erdoor drukken, waar vooral wij nu de prijs voor mogen betalen, dat is toch behoorlijk zuur.

4 december 2019 om 00:45
Peter Hidding zegt:

Die van ons is plots gestegen met 27%. Dat is meer dan 5 of 10 %. En dat gaat straks natuurlijk nog eens keer 8%.
Ik denk dat vooral die dubbele verhoging nog veel mensen onaangenaam zal verrassen.

4 december 2019 om 12:03
Bootleg zegt:

Haren is de laadpaal van Groningen….niet omdat je als Groninger hier moet zijn maar om als bobo aan de Grote Markt ons kaal te plukken om bijvoorbeeld dat monsterlijke Forum verplicht en ongevraagd mee te kunnen bekostigen…..

5 december 2019 om 20:19
Bosman zegt:

Ach we hebben jarenlang te weinig betaald t.o.v. Groningen. Die Groningers werden al jarenlang uitgemolken!

8 december 2019 om 09:19

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.