De krant die je leest van A tot Z
Maandag 20 Maart, 2023

woensdag 09 februari 2022

Nieuws:

Partij voor het Noorden: Fusie Haren-Stad was grote fout, terugdraaien is een optie.

Door: Redactie

In haar verkiezingsprogramma wordt door de Partij voor het Noorden stilgestaan bij de dorpen rond Groningen, die volgens deze partij de laatste jaren buiten de boot zijn gevallen. De partij pakt groot uit en zegt ronduit dat Haren het slachtoffer is geworden van den ‘controversiële’ herindeling.

Over Haren schrijft men: “Binnen de provincie Groningen zijn er van Stad tot Wad verschillende verborgen pronkjuweeltjes te vinden.
Toch schijnen er maar weinig zo prachtig mooi als die in de voormalige gemeente Haren. Door de controversiële gemeentelijke herindeling schijnen deze juweeltjes de laatste paar jaren evenwel
steeds minder sterk. Nu zitten de Harenaren met de gebakken peren: financiële stress, verlies van het gevoel een gemeenschap te zijn en vergaande bezuinigingen die het dagelijks leven in Haren verslechteren. Voor de Partij voor het Noorden is het nu taak om het op te nemen voor de Harenaren, zodat we samen deze voormalige gemeente weer op de been kunnen te krijgen. De terugdraaiing van de gemeentelijke herindeling zien wij hier als één van de mogelijkheden.”

Nadeel door fusie
De partij stelt dat inwoners van de voormalige gemeente Haren nadeel ondervinden van de fusie. Men vindt dat alsnog moet worden onderzocht hoe dit heeft kunnen gebeuren: “Nu zien wij verschillende negatieve gevolgen voor de inwoners van Haren vanwege die herindeling. Voor de Partij voor het Noorden is het van groot belang dat er nu vastgesteld wordt hoe deze grote fout
gemaakt kon worden. Er dient een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd te worden naar de herindeling, want wat is hier precies fout gegaan? Op basis van deze eindconclusies wil de Partij voor het Noorden dat Haren gecompenseerd wordt, waarbij wij het terugdraaien van de betreffende herindeling een logische conclusie vinden.”

Loopt Haren er nog warm voor?
Het is de vraag of de PvhN met deze stellingname de harten zal stelen van veel Harenaars. Het is weliswaar een feit dat in de jaren 2016-2018 een felle strijd ontstond tussen voor- en tegenstanders van de fusie en een opiniepeiling liet zien dat bijna 75% van de Harenaars een fusie met de Stad niet zag zitten. Maar tijd heelt wonden en nu Haren sinds 2019 onderdeel is van de gemeente Groningen zijn veel mensen eraan gewend en lopen de emoties niet meer op, behalve bij een beperkte groep. Mariska Sloot van Stadspartij 100% voor Groningen was destijds (en is nog steeds) de roerganger van het politieke verzet tegen de herindeling. Echter, zij wil van het terugdraaien ervan geen verkiezingsthema maken. Ze zegt dat het initiatief tot terugdraaien niet van de gemeente kan komen, maar van Provincie of Den Haag. Dat is dus een andere insteek van de Partij voor het Noorden kiest.

Boek
Dat de PvhN pleit voor een onderzoek is logisch. In het boek ‘Het Verzet van Haren’ van onderzoekers Jan R.Lunsing en Priscilla Zetstra wordt het beeld neergezet van een ‘rammelend fusieproces’ waar nogal wat op valt aan te merken. Dit boek zou de opmaat kunnen zijn naar het onderzoek waar PvhN voor pleit.

In haar programma heeft men een strijdplan opgesteld:
“De herindeling is onder valse voorwaarden doorgevoerd, terugdraaiing moet mogelijk zijn! Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren moeten dorpen kunnen blijven met een eigen cultuur en
gemeenschap! De natuur rondom Haren moet onaangetast blijven! Het afschaffen van Diftar was een vergissing die moet worden rechtgezet!
De Hortus Botanicus moet weer mooi en trots zijn! De Biotoop is belangrijk voor de lokale ecologie en
het kunstklimaat! De Naar de kritische geluiden uit Haren moet worden geluisterd. Haren is anders dan Groningen!”

9 reacties

bootleg zegt:

…”maar tijd heelt wonden en nu Haren sinds 2019 onderdeel is van de gemeente Groningen zijn veel mensen eraan gewend en lopen de emoties niet meer op, behalve bij een beperkte groep”.

Denk dat het meer een kwestie is dat we zo murw zijn geslagen door de gang van zaken, de onmacht, het onbegrip en dus uiterst geniepige manier waarop het is gegaan dat we denken om op zijn Star Trek’s te spreken “resistance is futile”. De wond lijkt mij in het geheel niet geheeld, in tegendeel. En daarmee heeft Groningen gewoon haar zin gekregen en haar wingewest/melkkoe naar zich kunnen toetrekken. Denk echter wel dat er meer dan “een beperkte groep” is die terugdraaien wel als optie zien. Maar zoals eerder gezegd die zijn ws net als vele anderen een beetje moegestreden en dat is nou precies wat de Groningse regenten aan de Grote Markt graag willen. Inwoners van Haren de mond snoeren en uitzuigen…. Want tja dat half miljard voor een nieuwe Oosterpoort moet toch ergens vandaan komen toch?!

9 februari 2022 om 13:36
Stefan zegt:

Ik ben het eens met bootleg. Ik denk dat veel mensen het hebben opgegeven. Met als gedachte: Naar ons als burgers wordt toch niet geluisterd.

9 februari 2022 om 15:43
Joke zegt:

Zouden we nog eens terug kunnen gaan naar Jeroen N. van GL. Die de aartsvader is van deze fusie? Hij heeft als GL-er de visie gehad om Haren samen te brengen met de linkse stad.

10 februari 2022 om 09:49
Harenaar zegt:

@Bootleg: het is inderdaad veel slimmer om zometeen te profiteren van een prachtige, nieuwe Oosterpoort zonder daar aan mee te hebben betaald.

11 februari 2022 om 09:29
Jannematrix zegt:

Ik denk dat er nog wel veel belangstelling voor is, maar zoals bootleg aangeeft is de energieinsteek er niet echt meer voor. Niet omdat geen interesse, maar omdat er niet meer naar Haren wordt geluisterd. Als de Partij van het Noorden dat wel doet dan weet ik waar mijn stem ligt volgende maand!

11 februari 2022 om 10:16
Gaaike zegt:

Ik ben nog steeds blij met de fusie. Achterstallig onderhoud aan groen, wegen en riolering wordt voortvarend opgepakt. En vanuit mijn rol als adviseur bij een topsportclub is de professionele ondersteuning vanuit de gemeente Groningen een verademing. Dat Diftar niet meer meer bestaat, is inderdaad jammer.

11 februari 2022 om 10:49
Tjeerd zegt:

Dapper dat Gaaike durft te zeggen dat ze er blij mee is. Was zelf ook altijd voorstander, ook openlijk, al werd me dat niet in dank afgenomen door dorpsgenoten. Gemeentebestuur van Haren was in mijn ogen ook niet een groep verlichte zieners, dat nieuwe gemeentehuis vond ik absurd duur voor een kleine gemeente bijvoorbeeld. Maar ik zal geen olie meer op een oud vuur gooien.

15 februari 2022 om 18:42
Harense zegt:

Voortvarend? Haren mocht door wet Ahri ook niks meer uitvoeren, maar in de planning voor gemeente Haren lange termijn (dus niet in Groningen) stonden al die punten gewoon, opknappen basisscholen, wegen ed.
Ik ervaar nu zelf 3x hogere afvaltarief, zeker 2x hogere gemeente belastingen (en ik heb geen hond!). Eerder als er iets gemaakt moest worden of iets opgehaald dan dezelfde middag nog. Nu bij eerste melding in totaal 7week gewacht voir er iemand kwam en 9week voor het opgelost was. En met iets ophalen was ook 2week later. En mbt rummerinkhof, gemeente Haren liet de klachten onderzoeken, gemeente Groningen duwt gewoon door. Diftar afgeschaft, oud papier wat ineens met containers gaat waar geen loting of iets voor is geweest. Dus nee ik zie nog niks positiefs.

18 februari 2022 om 11:12
willy zegt:

Woensdag is het debat Tweede Kamer 12.30 uur m.b.t. het niet eens zijn met de
herindeling en voorstel splitsing v.d. gemeente Groningen en instelling v.d. gemeente
Haren. Is online te volgen op de website v.d. Tweede Kamer.
https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/plenaire_vergaderingen/details/activiteit?id=2022A08892

3 februari 2023 om 13:27

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.

Poll - uw mening telt

Handhaving door boa's op parkeerbeleid in centrum Haren.

Ga naar het Poll archief