De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 19 Maart, 2025
Deze post is bekeken 631 keer.

donderdag 04 juli 2024

Nieuws:

Regenboogbank bespoten met andere kleuren

Door: Redactie

De gemeente Groningen heeft ook in Haren bankjes voorzien van regenboogkleuren om hiermee tolerantie te symboliseren. Regenboog wordt tegenwoordig gezien als beeldmerk van  LHBTI+. In 1978 werd de regenboog al het beeldmerk van de homobeweging. 28 juni was de dag van LHBTI+.

Onbekenden hebben de afgelopen nacht het bankje aan de Kromme Elleboog in Haren beklad met andere kleuren. Wie sympathiek staat tegenover de regenboogbeweging zal de nieuw aangebrachte kleuren vooral zien als een bewijs van intolerantie.

14 reacties

Henk zegt:

Hou eens op met dat opdringen van die LHBTI+ gemeenschap. Zo duw je ze juist in een hoek. En het is al helemaal geen porem zo’n gekleurd bankje in het openbaar.

Gerrit zegt:

sommige andere bankjes worden ook ook wel eens bespoten en dat komt ook niet in de krant allemaal kansloos nieuws

Gaylord zegt:

Verf die bankjes gewoon lekker groen! Waarom onnodig gaan provoceren? Ieder weldenkend mens weet wat die kleuren betekenen.

Johanna zegt:

Is inmiddels verwijderd vannacht werd die ontmanteld door jeugd !!!

Cj.immel zegt:

Het bankje is niet meer

Ben zegt:

Dat komt ervan wanneer men de lgbtqi++ agenda wilt pushen en opdringen aan anderen. Dat men die regenboogbankjes in een andere kleur heeft gespoten is een vorm van protest tegen de alfabet propaganda.

Maria zegt:

Heel erg jammer. Een beetje kleur in de omgeving en samenleving is nooit weg.

J. Molecaten zegt:

Bankje stond afgelopen weekend bij de gemeentewerf aan de westerse drift, als ik het goed gezien heb.

Miranda zegt:

Wanneer ik bovenstaande reacties lees schaam ik mij Harense te zijn. Wat een haat tegen mensen die gewoon zichzelf moeten kunnen zijn.

Christiaan zegt:

Wat een ontzettend droevige reacties zijn hierboven te lezen.

Zelf ben ik een bi-seksuele jongen. De “alfabet propaganda” waar Ben over spreekt is bij mezelf nooit aanwezig geweest, hoewel een coming-out nooit makkelijk is. Wat wel makkelijk is? Discriminerend, haat-dragend vandalisme en het verstoppen achter je beeldschermpje als je zulke walgelijke reacties plaatst.

Voor mij is de LGTBQ+ vlag nooit iets geweest wat mensen forceert om “woke” te zijn of iets dergelijks. Waarom zou je je er dan zo druk om maken als mensen graag tolerantie uitstralen, of je nu bi-seksueel of hetero bent. Een regenboogbankje, jezelf mogen zijn of pride-month is tegenwoordig propaganda. Maar als er nog steeds 12 maanden in het jaar zijn waarin LGTBQ+-personen geweld ervaren op basis van seksualiteit, online (zoals hier) discriminatie ervaren, bang zijn om vrienden en familie te verliezen bij een coming-out, in 7 landen nog steeds de doodstraf krijgen, landen in Europa proberen de (mensen)rechten van LGTBQ+ terug te draaien, zoals het recht om een kind te adopteren als homokoppeltje en met zelfmoordgedachten kampen vanwege hun seksualiteit, dan is het heel erg fijn om steun te halen uit de Pride-community en meerdere verhalen te horen van hoe mensen met hun coming-out om zijn gegaan. Allemaal hele moeilijke dingen die je niet ervaart als je hetero bent en alleen haatreacties plaatst op het internet.

Terwijl we discriminerende tendensen uit het verleden verafschuwen, zoals de Kristalnacht, waarbij de Joodse-community vandalisme en haatzaaiende brandstichtingen ervaarde, is het tegenwoordig wel normaal om regenboogbankjes te vernietigen onder het motto: “Weg met die alfabet propaganda”. Wanneer men zo naar conservatief-rechts swingt, zoals we dat in Nederland, Hongarije, Italië en de rest van Europa ervaren, dan staan de rechten van LGTBQ+ en daarmee MENSENrechten onder druk. Het vandalisme in Haren en de reacties van Henk, Gerrit, Gaylord en Ben geven me het gevoel alsof ik er niet mag zijn in deze wereld, terwijl dat nou juist het gevoel is dat dit bankje had moeten geven.

Nina zegt:

Wat een verschrikkelijke bekrompen reacties hier, en wat een heldere, dappere uitleg, Christiaan, over waarom dit soort uitingen van respect, support en inclusie juist zo belangrijk zijn. In een welvarend dorp als Haren zou je toch denken dat mensen wat ruimhartiger kunnen zijn. En krankzinnig dat de gemeente zo toegeeft aan haat en angst. En waarvoor? Voor mensen die anders lief hebben/geloven/identificeren/leven dan je zelf gewend bent? Wat een kleurloze, magere wereld streef je dan na. Met potentieel levensgevaarlijke gevolgen, zoals Christiaan ook aangeeft. Ga liever een gesprek aan, wees nieuwsgierig, verdiep je, vraag waarom is dit belangrijk voor een ander… ontdek hoe rijk de maatschappij kan zijn.

Dianne zegt:

Beetje mosterd na de maaltijd aangezien het artikel al van even geleden is, maar moest er toch even op reageren 😉 Toen ik een aantal maanden geleden in Haren kwam wonen trof ik dit bankje in mijn straat. Ik voelde mij hierdoor extra welkom. Als transpersoon is het verhaal van Christiaan herkenbaar en ik ben helaas ook bekend met onbegrip en intollerantie. Het raakte me dan ook te zien dat het bankje (‘mijn’ bankje..) niet veel later dit lot is ondergaan. Ik had meer verwacht van de tolerantie in Haren en met name de vaardigheid om onvrede te uiten.. Iedereen mag het overal mee eens of oneens zijn hoor, maar ga het gesprek aan in plaats van vernielen. Gelukkig is het bankje recentelijk weer teruggeplaatst. Lof voor de gemeente voor dit duidelijke signaal dat ze staat voor inclusiviteit en diversiteit! Groningen is een regenboog gemeente en ik ben trots in deze gemeente te wonen en voor deze gemeente werkzaam te zijn.

Sara zegt:

Ben heel erg blij met Dianne haar bericht. Mijn zoon is nog niet zolang uit de kast gekomen, voor ons maakt dat niets uit, liefde is prachtig en het belangrijkst is dat hij gelukkig is. Het gekleurde bankje voelt ook een beetje als “ mijn bankje” en ik ben ook heel blij dat het bankje er weer staat. Mijn bejaarde ouders gaan er ook graag op zitten. Zij zijn ook helemaal oke met het feit dat mijn zoon ( ook) op mannen valt. Het valt me vreselijk tegen dat in Haren het bankje steeds wordt weggehaald door mensen die ( hopelijk) geen idee hebben hoe ze vele anderen kwetsen.

inwonervanHaren zegt:

@Dianne, @Sara & A Christiaan,

Ik zeg maar zo van binnen hebben we allemaal dezelfde kleur bloed, en jullie maken de wereld gewoon wat diverser

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.