Smaaktest ook in landwinkel Mikkelhorst: Famke Winters is smaakheld
De lustrumeditie van de landelijke Week van de Smaak kan de boeken in als zeer succesvol. Een conclusie die wordt gestaafd door de cijfers. De Week van de Smaak trok dit jaar zeker 100.000 bezoekers en telde bijna 600 activiteiten, verspreid door heel Nederland. Daarbij ging het om een zeer divers deelnemersveld: winkels, scholen, (bedrijfs-)restaurants, buurthuizen, markten en bijvoorbeeld NS haakten aan met een grote variëteit aan activiteiten.
Veel aandacht voor ambachtelijkheid
Opvallend is, dat naast de ´vaste waarden´ uit de voorgaande edities, zoals proeverijen, open dagen, en schoollunches, dit jaar meer grotere evenementen en smaakfestijnen werden georganiseerd. Ook het ´streekmenu´ lijkt aan een opmars bezig, net als kookworkshops bij restaurants en kookstudio´s.
Eén van de kenmerkende aandachtspunten van de Week van de Smaak betreft de ambachtelijke productie en bereiding van eten (dat daarnaast bij voorkeur uit de eigen regio komt, seizoensgebonden en duurzaam is). Deze focus laat zich allereerst gelden in de jaarlijkse Helden van de Smaak verkiezing, dit jaar gericht op ‘ambachtelijke boerenzuivel en -kaas’.
Nieuwe nationale held van de smaak
Op een zonovergoten Vismarkt in Groningen klonken vandaag de verlossende woorden; de uitslag van de spannende Helden van de Smaak verkiezing 2011. De verkiezing stond dit jaar in het teken van ambachtelijke boerenzuivel en kaas. En de winnaars zijn…Magdalène en Nico Captein uit het Zuid-Hollandse Zoeterwoude, producenten van de traditionele Boeren Goudse Oplegkaas.
Week van de smaak in Haren
Ook Haren was even in de ban van de Week van de Smaak. Zorgboerderij De Mikkelhorst organiseerde op 1 oktober de opening van haar nieuwe Landwinkel met daaraan gekoppeld een pruivenement. Waarnemend burgemeester Fennema opende de winkel en noemde deze een aanwinst op het winkelbestand van Haren en een mooie en positieve werkplek voor de cliëntmedewerkers.
Op 5 oktober werd de Super Smaakheld van Haren gekozen onder kinderen t/m 12 jaar. Dit tijdens een door de bibliotheek en Landwinkel Haren georganiseerde smaaktest. Er deden in totaal 80 kinderen mee waarbij Famke Winters uit de bus kwam als beste proever.
Nieuwe ronde
De organisatie van de Week van de Smaak – gevormd door Stichting Streekeigen Producten Nederland, Stichting Vriendelijke Keukens, Slow Food Nederland en Euro-Toques – ziet in de zich snel ontwikkelende populariteit van de jaarlijkse themaweek genoeg reden om vanaf de komende maand aan de slag te gaan voor de zesde editie in 2012.

Geen reacties