De krant die je leest van A tot Z
Zondag 8 september, 2024

maandag 12 augustus 2024

Nieuws:

Waar liggen de parels in Haren verborgen? Personeelskrapte laat zich ook hier voelen

Door: Redactie

Heel wat winkels en bedrijven in Haren hebben te kampen met personeelstekorten. Om van de zorginstellingen nog maar te zwijgen. Dat is geen luxeprobleem, want winkels moeten in de zomer dicht of gaan zelfs definitief sluiten omdat er geen opvolgers zijn. Installatiebedrijven hebben de vacatures gewoon op hun auto’s geplakt en een zorginstelling in Haren beloont tips met 100,-. Hoe is dit mogelijk? We vragen het Erik Oosterveld, arbeidsmarktdeskundige van het UWV in Groningen.

“De economie draait niet optimaal en tóch is er een tekort aan medewerkers. De oorzaak ligt voor een groot deel in demografische ontwikkelingen”, zegt Oosterveld. “De bevolking groeit weliswaar, maar die groei komt vooral door vergrijzing en migratie. Ouderen en migranten werken nu eenmaal minder.” Tot zover de analyse, maar waar zou je dan wél mensen kunnen vinden om onze vacatures te vervullen? Oosterveld: “Het CBS heeft berekend dat in de provincie Groningen en de kop van Drenthe 55.000 mensen potentieel zouden kunnen werken, maar dat niet of niet volledig doen. Meer dan de helft daarvan heeft geen uitkering (bijstand of WW) en die kennen we dus grotendeels niet. Het is nu de kunst om die 55.000 mensen warm te maken voor werk.”

55.000 verstopte parels
Volgens het CBS kunnen in onze regio 55.000 mensen aan het werk, maar doen ze dat om bepaalde redenen (nog) niet of niet volledig. Verstopte parels. Hoe ziet die groep eruit?
7.200 hebben WW
27.000 hebben bijstand
20.800 grotendeels niet in beeld
De mensen zijn er dus wél, maar moeten door werkgevers nog uit de ‘vijver’ worden gevist. Hierbij kan Werk in Zicht helpen (een samenwerking van gemeente, onderwijs en UWV). Redenen om niet te werken: partner heeft een goede baan; men wil niet te veel verdienen om toeslagen niet mis te lopen.

In Haren de Krant van 28 augustus leest u meer over dit thema en bovendien hebben we een selectie gemaakt van aantrekkelijke vacatures in Haren, die toch vervuld zouden moeten kunnen worden.

foto: Erik Oosterveld

4 reacties

Ben zegt:

Een zeer interessant artikel met verhelderende cijfers. Het geeft zeker hoop voor ondernemers die op zoek zijn naar personeel. De genoemde aantallen zijn indrukwekkend:

7.200 mensen met WW
27.000 mensen met bijstand
20.800 mensen die grotendeels niet in beeld zijn

Het is echter belangrijk om ook stil te staan bij de persoonlijke vaardigheden en competenties van deze potentiële werknemers. Een goede match tussen iemands capaciteiten en de werkzaamheden is essentieel voor duurzame arbeidsinzet en om uitval door overspannenheid of burn-out te voorkomen.

In een eerder project tussen 1997-2000 met een vergelijkbare aanpak, kwam het UWV tot soortgelijke inzichten. Dit project toonde destijds al de beperkingen van het UWV-classificatiesysteem aan. Het is jammer dat er sindsdien weinig lijkt te zijn veranderd in de aanpak.

We moeten ook realistisch zijn: in elke samenleving is er een groep van ongeveer 10-15% die moeilijk aan passend werk komt. Dit zijn vaak kwetsbare mensen die extra ondersteuning nodig hebben. Vroeger waren er bijvoorbeeld speciale voorzieningen voor mensen die geen zwaar werk konden verrichten. heden ten dage nog terug te vinden in de ‘Lange Jan’ huizen die buiten de keren waren voor deze mensen zodat ze een dak boven het hoofd hadden. Huizen zoals terug te vinden is op de weg tussen Midlaren en Zuilaren bijvoorbeeld.

Het is belangrijk dat we voorzichtig zijn met het trekken van conclusies op basis van alleen cijfers. We moeten ervoor waken dat we mensen niet onbedoeld stigmatiseren door te suggereren dat ze niet willen werken.

Ik zou de heer Oosterveld willen uitnodigen om eens een kijkje te nemen in verschillende werkvelden. Dit zou kunnen helpen om een beter beeld te krijgen van de uitdagingen die verschillende beroepen met zich meebrengen. Een bredere kijk op de arbeidsmarkt kan leiden tot nieuwe inzichten en betere oplossingen voor de huidige personeelstekorten.

Laten we samen blijven zoeken naar manieren om mensen op een passende en duurzame manier aan het werk te helpen, met respect voor ieders mogelijkheden en beperkingen.

Antoine zegt:

Wat een warrig verhaal. “De bevolking groeit weliswaar, maar die groei komt vooral door vergrijzing en migratie.”? Door vergrijzing krimpt de (beroeps)bevolking: dat is nu net het probleem! Ik vermoed dat Oosterveld hier onjuist geciteerd is.

Wat verder ontbreekt, is de factor ‘vervroegd pensioen’. Ik ken er heel wat die zich dat kunnen permitteren, en die krijg je met geen stok meer terug op de arbeidsmarkt. Die zijn heel happy in hun vijver. Al met al denk ik dan ook dat er veel minder dan 55.000 ‘parels’ op ontdekking wachten. En die kun je alleen ‘warm maken’ met een flink salaris en goede arbeidsvoorwaarden.

Henk zegt:

Dan vele schoolverlaters op de arbeidsmarkt: Ze willen vaak minder werken, liefst 3 dagen, maar wel hetzelfde willen verdienen als iemand die 5 dagen werkt. Zie het in de horeca en bij mij op kantoor. En dan klagen dat ze geen huis kunnen kopen. Ze gaan 14:00 naar huis om ‘thuis te werken’, of ze moeten een hondje uitlaten en komen. Iet meer naar kantoor. Of ze beginnen om 09:30 omdat ze eerst naar de sportschool gaan….

InwonerVanHaren zegt:

Volgens mij is de uitstroom van ‘ouderen’ juist een reden waarom er minder werkenden zijn.

De volgende opsplitsing is noodzakelijk om de discussie helder een eerlijk te houden.
Arbeidsmigranten doen echt prettig mee, maar verlaten Nederland relatief snel. Deze zijn dus een aanwinst.
Asiel en gezinsmigranten hebben een lagere participatie. Deze blijven lang aan het staats infuus hangen.
(bron: https://esb.nu/migranten-verschillen-sterk-qua-arbeidsparticipatie/)

En wat Antoine ook aangeeft!

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.


Poll - uw mening telt

Koen Schuiling was een fijne burgemeester, ook voor Haren.

Ga naar het Poll archief

Recente berichten