De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 6 Juli, 2022

zondag 22 mei 2022

Column:

Column Bert Heikens, huisarts (mei 2022)

Door: Redactie

Trots!

Onlangs was ik in Berlijn voor een korte vakantie. Onbewust kijk ik in het straatbeeld vaak even naar artsenpraktijken, de deuren en de bijbehorende soms erg fraaie naambordjes. In Duitsland zie je naast huisartspraktijken nog steeds veel vrijgevestigde specialisten op allerlei gebied. In Duitsland staat het iedereen vrij naar een huisarts of specialist te gaan bij problemen, maar krijgt langzamerhand de poortwachtersfunctie van de huisarts meer gestalte. Spoedgevallen gaan meestal rechtstreeks naar een ziekenhuis. Spoedvisites door huisartsen in een stad als Berlijn zullen er waarschijnlijk weinig zijn. Zo zag ik een bijzonder tafereel zich voltrekken middenin de stad. Een brandweerwagen was ingezet voor een zieke oude man op straat. Of hij zat voor zijn huis, dat kon ik niet zien. Even later kwam er een ambulance aan en liep de man zelfstandig en redelijk vlot de ambulance in. De brandweerwagen reed onverrichter zake weer weg. Ik kan het natuurlijk niet beoordelen maar ik dacht wel even hoe we dat in bijvoorbeeld een stad als Groningen doen. Daar zou voor zo’n situatie de huisarts met spoed kunnen komen, de patiënt beoordelen en al dan niet besluiten de patiënt in te sturen. Vaak komt de huisarts in de stad op de fiets langs, immers veel effectiever dan met de auto.Een redelijk groot verschil dus met een brandweerwagen en een ambulance. Daarom ben ik nog steeds trots op ons huisartsensysteem, kostenbesparend met huisartsen, assistentes en verpleegkundigen die bij uitstek geschikt zijn om dit als enige te kunnen. Een vak apart. Stiekem denk ik toch dat andere landen hier nog veel van kunnen leren.

2 reacties

Ben zegt:

Met alle respect door de Dokter. Denk dat velen die in veel landen zijn geweest echt anders tegen heb Nederlandse systeem aankijken. Het Nederlandse systeem kost erg veel, is erg traag en stroperig en die huisartsenpost zijn anoniem, een ramp en vaak niet op de hoogte van de medische dossier ondanks alle toestemmingen.

Dan kosten en de verzekeringen dat is een vaag en raar verhaal. 385 euro eigen risico en dan ook nog een keer medicijnen voor 225 euro. Wat betekend dat als je ook maar iets heb ben je elk jaar de klos en mag je elk jaar 385 euro betalen als beloning omdat je zorg nodig hebt of zelfs nog erger als je pech hebt 385+225 betalen van wege bepaalde medicijnen.
De premies zijn hoog, de mensen accepteren het omdat alles wettelijk is dicht getimmerd en er geen alternatief is. Zelf als je vrijwillig afziet van de verplicht medische zorg moet je nog elk maand minimaal het basis bedrag betalen dat door de overheid vast is gesteld.

Of de zorg efficiënt is dat is een vraag zeker als je ziet wat het kost en hoe er met standaard tarieven en budgetten ‘gesmeten wordt’.
Ooit gehoord van een medicus of in de zorg actieve instantie die iets onder garantie hersteld omdat he fout is gegaan? Dat iets gratis herstelt wordt? Zoals dat verwacht wordt van een schilder, loodgieter, garage, elektronica winkel om paar te noemen. Voor zover mij bekend is dit niet voor gevallen en als het gebeurt is dan is dit via de rechter of geschillencommissie geweest.

Verklaart ook waarom er zoveel polikliniek kunnen bestaan. Deze schieten als paddenstoelen uit de grond. Omdat de ziekenhuizen te duur zijn en met een licht prijsverlaging de klinieken men daar toch per saldo meer verdiend. Als ik vergelijk met wat ook mogelijk is zie ik dat het buiteland met vergelijkbaar aan Europese zorg anders is georganiseerd efficiënter en kosten besparend.

Door werkomstandigheden heb ik jaren een buitenlandse zorgverzekeraar gehad en betaalde ik slechts 160 euro per maand per persoon met de voorwaarden zijn gelijk aan ONVZ Superfit + Buitenland dekking. Heb al die tijd geen eigen risico betaald of eigen bijdrage.

Met deze ervaringen krijg je een heel nadere beleving van de Nederlandse zorg.

De dokter zelf heb ik hoog in het vaandel staan het systeem is gewoon in efficiënt omdat het ook anders kan als je naar het buiteland kijkt waar vergelijkbaar of beter zorg wordt geboden dan in Nederland. Die eigen bijdrage ook daar is het echt wel ander mogelijk, naar ik begrepen heb hebben mensen in de bijstand een zorg polis waar zij ook geen eigen bijdrage moeten betalen. Het kan blijkbaar dus wel.

Dokter als poortwachter om juist de zorg te verbeteren en de kosten te verlagen zou ook beteken dat we geen eigen bijdrage meer hebben want die eigen bijdrage is juist in het leven geroepen om mensen bewuster te maken van zorg.

Met huisarts functionerend als poortwachter kan deze eigenbijdragen toch afgeschaft worden? de Bijdrage is dan toch geheel overbodig.

De schoen wringt ergens.

22 mei 2022 om 22:08
Henk zegt:

Ben, je mist wel wat zaken.

Neem Duitsland.
Ook daar betaal je een percentage van je inkomen aan de zorg, zo’n 14,5 procent.
Ook daar betaal je op medicijnen een bijdrage en betaal je bij ziekenhuisopname per dag 10 euro,
tenzij je door een laag inkomen vrijgesteld bent van eigen bijdrage.
Er is geen zorgtoeslag, je betaalt naar inkomen. Een werknemer met minimumloon pakweg 120 euro, maar als je als zelfstandige 3000 bruto verdient loopt dat al op naar 450 euro.
Een bezoek aan de huisarts kost ook een eigen bijdrage en de tandarts is er veel duurder dan hier.

Het resultaat is dat in ons land helemaal niet duurder is dan in Duitsland. En vaak zelfs goedkoper.

Daarbij is de zorg ook niet beter. Er wordt meer onnodig geopereerd en doorverwezen, en de kosten daarvan zijn hoger dan hier. Duitse medische programma’s verwijzen dan ook vaak naar ons land als beter voorbeeld.

Het gras is er echt niet groener in het buitenland.

25 mei 2022 om 13:16

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.