De krant die je leest van A tot Z
Vrijdag 29 september, 2023

dinsdag 15 november 2022

Column:

Rubriek Centrummanager Daphne de Haan – november 2022

Door: Redactie

Parkeren

Bijzonder is het dat Haren het enige dorp in de gemeente Groningen is waar je moet betalen voor het parkeren. Nou zijn de kosten nog te overzien, maar het irritante is de handeling, naar het apparaat zoeken, alleen met een betaalpas kunnen betalen en vooral het ‘op tijd’ staan om maar geen boete te krijgen. Dat laatste is natuurlijk iets wat wij als ondernemers helemaal niet willen. Ga vooral relaxt je gang in Haren! Wij hebben zoveel te bieden! Geniet van al het moois wat de winkels in huis hebben en sluit af met een heerlijk drankje/hapje in de plaatselijk horeca. Net voordat wij bij Groningen kwamen, stemde de gemeenteraad van Haren in met onze motie voor een pilot gratis parkeren. Helaas is deze er tot op heden nog niet gekomen. Maar wij houden vol en willen hoe dan ook dat dit parkeerbeleid wordt bekeken. Misschien is 1,5 uur vrij parkeren een optie of helemaal vrij en zien wat er gebeurt met de langparkeerders, daar is het tenslotte een pilot voor. Tot die tijd kan ik u de app ‘Parkmobile’ van harte aanbevelen. U kunt gemakkelijk zien in welke zone u staat. Tijd bijkopen wanneer dat nodig is en vooral het gemak van niet meer te zoeken naar een betaalpaal! Wij beloven u dat wij ervoor blijven strijden dat het anders moet in Haren.

4 reacties

Henk zegt:

Het lijkt behoorlijk op de klaagzangen van ondernemers uit het centrum van Groningen uit het verleden. De economie zou bijkans instorten als er voor het parkeren betaald moest worden. In de praktijk bleek het helemaal niet uit te maken.
Dat Haren als onderdeel van Groningen het betaald parkeren behoudt is logisch. Het sluit aan bij het streven mensen uit de auto te krijgen en op de fiets. Iets wat voor het verzorgingsgebied van Haren ook geen enkel probleem is. Er zijn bovendien tal van parkeer app’s waarmee je zonder problemen kunt parkeren. Je hoeft er werkelijk geen inspanning voor te verrichten. En als je werkelijk niet wilt betalen: het is 800 meter lopen vanaf het transferium. Nog geen 10 minuten.

Als Haren werkelijk aantrekkelijker wil worden dan zou er eens gezocht moeten worden naar een oplossing om de auto uit het centrum te weren. Het is niet het betaald parkeren dat winkelen onaantrekkelijk maakt, maar de constante stroom auto’s op de Rijksstraatweg door het dorp. Een terrasje pakken rond het Raadhuisplein lijkt wel bermtoerisme.

Ik had van een centrummanager wel iets meer aansluiting bij de moderne tijd verwacht. Het is 2022, geen 1970.

16 november 2022 om 09:43
Stefan zegt:

Als dorpsbewoner kan ik Daphnes bijdrage onderschrijven. Als het prima weer is ga ik op de fiets naar het dorp. Met slecht weer sta je in de regen bij die trage automaten van de gemeente (en uitgerekend dan precies achter mensen die het allemaal niet snappen) en dan word je kletsnat. Apps ben ik niet zo handig mee en die schijnen te lang te kunnen doorlopen. Het gaat inderdaad niet om het geld maar om het gedoe. Als ik dan iets moet halen rijd ik gewoon door naar bijvoorbeeld Eelde, Assen of zelfs Hoogezand.
Betaald parkeren in een dorp leidt niet tot minder autokilometers. Het leidt tot meer autokilometers. De gemeente Groningen staat blijkbaar veel te ver van ons dorp en van het dorpsleven af om zoiets te snappen. We zijn geen stad.

17 november 2022 om 09:04
InwonervanHaren zegt:

Wat ik erg vind is dat er gewoon mensen zijn die eronderuit proberen te komen door hem voor de Expert te parkeren (is tussen 9 en 7 alleen voor laden en Lossen) en mensen die hem zonder kaart op een invalidenplek neerzetten. Er zijn ook mensen die een ontheffing kopen waardoor ze hem op een betaald parkeer plek gewoon zonder te betalen neer kunnen zetten

17 november 2022 om 14:59
Miek Berends zegt:

Parkeert er eigenlijk iemand droog in die parkeergarage als het plenst en/of neemt een grote paraplu mee? Bovendien, hoe urgent zijn die boodschappen eigenlijk dat ze niet kunnen wachten tot de bui voorbij is?

En mensen die dan maar naar omringende gemeenten rijden en tegelijk kankeren over auto’s op de rijksstraatweg in de eigen dorpskom zou enige reflexie niet misstaan. Ik loop plezierig in Haren rond, maar vind Zuidlaren met al die geparkeerde auto’s en dat fietspad naast de stoep helemaal niks.

19 november 2022 om 12:03

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.

Poll - uw mening telt

Graag meer 'zebrapaden' in centrum Haren (er zijn er nu drie)

Ga naar het Poll archief