De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 30 Mei, 2023

woensdag 31 augustus 2022

Column:

Rubriek Heiko Jan Mein, fysisch chemicus te Haren (augustus 2022)

Door: Redactie

Een nieuw vaccin tegen Lyme

Onlangs maakten de farmacieconcerns Pfizer en Valneva bekend een vaccin onder de naam VLA15 te hebben ontwikkeld tegen Lyme-borreliose (de ziekte van Lyme). Een ziekte veroorzaakt door Borrelia Burgdorferi-bacteriën in teken. Het aantal teken is enorm toegenomen door klimaatverandering en minder bestrijdingsmiddelengebruik. Jaarlijks lopen 1,5 miljoen mensen een tekenbeet op, waarvan 27.000 vermoedelijk Lyme krijgen. Om een tekenbeet te voorkomen kun je het beste beschermende kleding dragen of afweermiddelen zoals DEET gebruiken. Eén op de vijftig teken draagt Borrelia Burgdorferi-bacteriën bij zich, die na een beet in je bloedbaan kunnen komen. De bacteriën infecteren gewrichten, spieren en de hersenen. Dat laatste veroorzaakt allerlei neurologische aandoeningen (neuro-borreliose). Door de vaagheid van de klachten, is het vaak moeilijk een diagnose te stellen. Ook is lastig na te gaan of je besmet bent. Er kan een kring (erythema migrans) rond de beetplek ontstaan, maar dat hoeft niet. Tevens zijn veel testen onbetrouwbaar, omdat deze niet altijd met infectie-antistoffen reageren. Zelfs PCR-testen die Borrelia-DNA of actieve infecties kunnen aantonen in ruggenmergvocht of bloed, zijn alleen betrouwbaar bij recente besmettingen.
Hoewel de bloed-hersenbarrière ons beschermt tegen ‘indringers’, gaat de Borrelia-bacterie daar toch doorheen. Als je Lyme-borreliose krijgt, bestaan daar geen ‘algemene’ medicijnen voor. Voor huisdieren zijn er teek-dodende middelen zoals fipronil, maar die zijn erg ongezond voor mensen. Een borrelia-infectie kan gelukkig bestreden worden met antibiotica, mits de moleculen de bloed-hersenbarrière kunnen passeren, zoals die van doxycycline. Ook bestaan er vaccins, maar die werken tegen besmettingen door andere bacteriën, welke bijvoorbeeld hersenvliesontsteking veroorzaken. Het VLA15-vaccin is specifiek voor Borrelia Burgdorferi-bacteriën ontworpen. Het tast het zogenaamde OspA-eiwit aan van de bacterie (inclusief zes varianten), waardoor de bacteriën in de teek ‘opgesloten’ blijven en niet meer in het bloed kunnen komen en een infectie veroorzaken. Op dit moment wordt het op 6000 proefpersonen getest. Als het vaccin goedgekeurd wordt is dat groot nieuws. Natuurliefhebbers kunnen dan een vaccinatie krijgen en geen neuro-borreliose meer oplopen als gevolg van een tekenbeet.

1 reactie

Anton Riemslag zegt:

In 1986, 17 oktober, kreeg ik dubbele aangezichtspijn en een dubbelzijdige tinnitus.
Ik had al voortdurend wisselend, ook gezamenlijk, links en rechts een tenniselleboog, knie, migraine en een halve cirkel huidontsteking in mijn lies.
Om het kort te houden, uiteindelijk kwam ik bij Professor Ralph van Furth. Hij stuurde mij meteen naar een psychiater. Ik wist meteen waarom en was er blij mee. De uitkomst dat ik ‘normaal’ was en dat alle symptomen één fysiek en causale oorzaak moesten hebben, zetten Van Furth in aktie. Na uren met Van Furth gesproken te hebben kwam DE belangrijkste vraag: “Wat voor werk doe je?” Alles viel op zijn plek. Van Furth had van de Ziekte van Lyme gehoord. Bloedonderzoeken leveren niets op. “Riemslag” zei hij, : Wij weten nog niet 1%, van wat er zich in de natuur afspeelt!”
Ik weet niet wat je hebt maar ik geef je een zware AB-kuur. Cefuroxim, wekenlang elke dag 2 gram.
6 weken laterwas ik een nieuw mens. Dat onderhuids, via het liquor een neuroborreliose groeien en groeien, kon hij niet weten. De eerste wetenschappelijke studies waren net gepubliceerd. Kinderen uit het plaatsje Lyme in Connecticut (VS), bleken opvallend veel reumatologische klachten te hebben.
Borrelia burgdorferi, een spirocheet, werd ontdekt door Willy Burgdorfer. Nu, 36 jaar later, is er na de ontdekking nauwelijks iets veranderd.
2 intellectuele stromingen in de academisch wonderwereld van infectiologie, neurologie, cardiologie, reumatologie, dermatologie, laboratoria en medicijnontwikkeling, blijven nu al 40 jaar lijnrecht tegenover elkaar staan.
Wat speelt er? Één partij stelt dat Lyme ALTIJD in het bloed en liquor terug te vinden is. De andere partij stelt dat hoe langer men besmet is, Borrelia niet meer aan te tonen is, maar nog wel aktief is.
Onder andere ILADS, Wageningen University en meer, VERSUS FDA, RIVM en meer.
Samen zouden ze veel sterker staan en sneller een oplossing vinden voor deze gruwelijk onderkende ziekte.

4 september 2022 om 12:22

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.

Poll - uw mening telt

De ongemaaide wegbermen langs de Rijkstraatweg...

Ga naar het Poll archief