De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 16 augustus, 2022

woensdag 11 mei 2022

Nieuws:

De Biotoop: kritische geluiden van bewoners en procedures wegens gebrek aan transparantie

Door: Redactie

In Haren de Krant die 19 mei verschijnt staat een artikel over De Biotoop in Haren. Nu eens niet het gebruikelijke verhaal over het unieke karakter van deze creatieve broedplaats die in onze regio zijn gelijke niet kent. Nee, deze keer leggen we ons oor te luister bij bewoners die niet tevreden zijn over het gebrek aan transparantie van beheerder CareX Haren BV. Zij schetsen het beeld van een moeizame of zelfs verstoorde relatie met directeur Lenze Hofstee, die op zijn beurt vermoedt dat de critici iets persoonlijks tegen hem hebben. Het artikel doet niets af aan het woon- en werkgenot van de meeste bewoners, maar laat wel een schaduwzijde zien. Gebrek aan transparantie over met name financiën.

In de kern komt het erop neer dat de woonlasten voor de gebruikers de laatste jaren met tientallen procenten zijn gestegen zonder dat deze verhogingen door CareX worden onderbouwd. Dit gebrek aan transparantie heeft wantrouwen bij enkelen gewekt. De directie van CareX Haren BV stelt zich echter op het standpunt dat zij als BV niet verplicht is zich in de boekhouding te laten kijken.

Het artikel laat critici aan het woord, maar die worden niet met naam genoemd. Dat heeft te maken met een clausule in de bruikleenovereenkomst (het mag geen huur heten) waarin staat dat geen kritiek op De Biotoop mag worden geuit aan media. Wie dat wel doet riskeert uitzetting en dat overkomt juist deze weken één van hen. Ook wordt in het artikel duidelijk gemaakt dat verreweg de meeste mensen de kostenstijgingen begripvol slikken en dat zij genoegen nemen met de karige onderbouwing (‘alles wordt duurder’) die CareX hen geeft. Overigens zegt Lenze Hofstee in een reactie dat hij de kostenstijgingen wél voldoende heeft onderbouwd: gestegen energieprijzen en duurdere bouwmaterialen.

In twee procedures, aangespannen door één bewoner, heeft de Huurcommissie CareX in het ongelijk gesteld en dat zou CareX Haren BV alleen in deze casus al 12.000 euro aan restitutie kunnen gaan kosten. Echter, Lenze Hofstee betwist de uitspraak en acht de Huurcommissie niet bevoegd voor bruikleenovereenkomsten, zoals die in De Biotoop worden gebruikt. Deze week is een bewonersvereniging opgericht, die wil proberen de relatie met CareX Haren Bv te verbeteren.

Het artikel is vanaf 20 mei ook online te lezen.

Foto: Lenze Hofstee, archieffoto.

6 reacties

Harenaar zegt:

Ik krijg hier toch wel een nare smaak van in mijn mond: Zwijgplicht, verschuilen achter de term bruikleenovereenkomst.
Op https://www.vbtm.nl/weblog/huur-of-bruikleen staat een aardig verhaal over het verschil tussen huur en bruikleen. Het argument van duurdere bouwmaterialen lijkt aan te geven dat er niet slechts sprake is van bruikleen.

12 mei 2022 om 14:35
Liesbeth Kok zegt:

Eindelijk dan na twee jaar weer een Open Dag in de Biotoop,
door corona kon het een paar keer niet door gaan.
Voor kunstenaars en bedrijven een leuke en belangrijke dag, je kunt je werk laten zien
en promoten.
Ook voor de bezoekers is het bijzonder, waar anders in het Noorden vind je zoveel kunstenaars bij elkaar…de open dag is dan ook altijd een groot succes.
Hoe vreemd is het dan om weer een negatief artikel te lezen over de Biotoop vol verdachtmakingen
en zeer suggestief, zonder enige positiviteit of informatie over de Open Dag komende zondag.

Redactie zegt: u kunt elders op deze site de aankondiging daarvan lezen. En in het artikel dat net in de krant verscheen wordt de open dag twee keer aangekondigd.

17 mei 2022 om 19:47
Hans zegt:

Dit heeft toch niks met die open dag te maken. Gewoon een artikel over wat er speelt.

Zegt wel wat over hoe de biotoper denkt dat berichtgeving zou moeten werken.
Waarom zou er perse positief over moeten worden gesproken??

18 mei 2022 om 15:18
Tjeerd zegt:

Het is natuurlijk gewoon toeval dat deze kwestie, die al een paar jaar loopt, net voor de open dag in de krant komt…

18 mei 2022 om 18:36
rolf zegt:

Ik heb niks tegen de biotoop op zich, Mooi dat al die kunstenaars en ondernemers een goed plekje hebben. Alleen mag het bv buiten wel wat worden aangepakt. Kan soms rommelig en onverzorgd overkomen

19 mei 2022 om 11:40
Harense zegt:

@Rolf,
Rommelig, hoe de bomen, bloemen en klimop groeien? Want meer zie je niet vanaf de kerkstraat. Jij bent zo iemand die blij is dat gemeente dagelijks gras maait, waar de natuur dus echt niet bij gebaad is… Je stond paar jaar terug vast ook vooraan om te klagen dat het veld nabij Heikens huisarts aan boterbloemweg vol stond met “onkruid”, ookwel prachtig inheemse bloemen en kruiden!

26 mei 2022 om 14:06

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.