De krant die je leest van A tot Z
Zaterdag 4 Juli, 2020

maandag 04 november 2019

Nieuws:

Harenaars (82%) tevreden over Diftar (afval afrekenen per kilo)

Door: Redactie

De inwoners van de gemeente Groningen zijn zeer gemotiveerd om hun huishoudelijk afval nog beter te scheiden. Veel mensen zouden het waarderen als ze daarvoor bij het betalen van hun afvalstoffenheffing worden beloond. Dit blijkt uit de enquête over afvalbeleid die de gemeente kort geleden heeft gehouden. Aanleiding voor de enquête was de samenvoeging op 1 januari dit jaar van de gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. De inzameling van afval en de manier waarop de afvalstoffenheffing wordt bepaald, verschilt nu nog. Het is de bedoeling dat er voor de huidige gemeente nieuw beleid komt.

In de voormalige gemeente Haren wordt huisvuil al twintig jaar afgerekend op gewicht. De meerderheid (82%) van de inwoners is tevreden over de gevarieerde tarieven en wil dit systeem graag houden. De komende maanden wordt het nieuwe afvalbeleid verder ontwikkeld, in samenspraak met de inwoners en de gemeenteraad. In de raadscommissievergadering van januari 2020 wordt de gemeenteraad gevraagd om een richting te kiezen. Vervolgens komt er een nieuw afvalbeleidsplan dat de gemeenteraad in mei 2020 bespreekt. De gemeente wil het nieuwe afvalbeleidsplan in 2021 invoeren.

5 reacties

ben zegt:

vergeet ook niet dat in de jaren voor de invoering in de Gemeente Haren de groene huisvuilzak in de Gemeente Haren gebruikt werd, men betaalde toen ook per zak afvalheffing. endaar had ja al een keuze door minder zaken te gebruken door papier en groen afval te scheiden betaalde ook minder afvalheffing.

4 november 2019 om 15:46
Q zegt:

Enigste wat ik niet begrijp waarom wij nog steeds gescheiden afval inzamelen. In de stad heb je de ondergrondse containers veelal en bij die kan je niet gescheiden afval aanleveren. Bovendien is uit een reportage in het verleden gebreken dat het bij het afvalverwerkingsbedrijf het weer op 1 bult kwam.

4 november 2019 om 16:16
Stefan zegt:

Diftar blijkt tot afvalreductie te leiden. Het werkt goed. Op dit punt moet het Harens beleid worden voortgezet en moeten ze zich in Groningen maar aan ons aanpassen.
Het GroenLinks zou zich diep en diep moeten schamen als niet gemeentebreed diftar wordt ingevoerd. GroenLinks in Groningen is al zo weinig groen, en als ze ook dit laten lopen dan weet ik het ook niet meer.

4 november 2019 om 17:54
antoine zegt:

Of diftar tot afvalreductie leidt, is nog maar zeer de vraag. Ik was er aanvankelijk ook voorstander van, maar er zijn ook veel nadelen: https://www.trouw.nl/opinie/laat-de-echte-vervuiler-betalen-voor-afval~bb147ffe/

5 november 2019 om 13:23
Q zegt:

@ Stefan de stad Groningen wil juist de diftar afschaffen en door heel de stad de ondergrondse containers in voeren. Ik heb begrepen dat dit mogelijk ook in de toekomst in Haren gaat komen. Men geeft als reden dat dan ook de aanbieder betaald voor zijn eigen vervuiling, terwijl het bij de situatie zoals nu in Haren ook kan gebeuren dat ik bv stiekem een afvalzak bij de container van de buurman in kan gooien als ze bij de weg staan, waardoor hij zou betalen voor mijn afval

6 november 2019 om 13:19

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.