De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 16 augustus, 2022

vrijdag 10 juni 2022

Nieuws:

Hoe zat het ook alweer met nieuwbouw Haderaplein Haren?

Door: Redactie

Zowel gemeente als projectontwikkelaar Explorius (Rijssen) laten ons desgevraagd weten dat er achter de schermen goed wordt gewerkt aan de nieuwbouwplannen voor het Haderaplein in Haren. “Wat ons betreft had het project al klaar moeten zijn”, zegt Sjoerd Dijs van Explorius met een wrang lachje.

In 2017 was de aanbesteding en presenteerde de ontwikkelaar het plan voor de bouw van 32 appartementen, winkelruimtes en een supermarkt. Toen bleek echter dat het bestemmingsplan door de gemeente Haren nog niet afdoende was aangepast. Hierdoor ontstond ruimte voor politiek gedoe, discussie over bouwhoogte en hebben omwonenden van de Molenweg alle juridische mogelijkheden aangegrepen om de plannen aan te vechten.

Bezwaren
Primair was hun bezwaar dat de bouw te massief zou zijn en een inbreuk zou vormen op hun privacy doordat de nieuwe appartementen uitzicht bieden op hun achtertuinen. Daar kwam bij dat zij wateroverlast vreesden door (in hun ogen) een gebrekkig waterplan. Zij brachten de zaak in 2019 tot aan de Raad van State, die de gemeente in 2020 extra huiswerk gaf met als belangrijk thema: laden en lossen. Op papier heeft de gemeente Groningen dit huiswerk gemaakt en nu is men met Explorius in gesprek over de gevolgen voor het feitelijke bouwplan. Het bestemmingsplan is in maart 2021 afdoende aangepast. De Raad van State gaf in januari 2022 definitief groen licht. Sjoerd Dijs: “We hebben nu allebei de intentie om door te gaan met het mooie project. Maar we moeten het wel aanpassen. Daar zijn we nu mee bezig. Het gaat vooral over de waterhuishouding en over het uitzicht op de achtertuinen aan de Molenweg.” De gemeente en projectontwikkelaar verwachten na de zomer het aangepaste plan te presenteren.

Basis van het bouwplan
-Supermarkt Aldi met eigen parkeerplaats (slagboom, niet overdekt)
-32 appartementen met 43 eigen parkeerplaatsen
-Kleine winkels en een horecabedrijf aan het plein
-Parkeren. Door het project gaan 154 parkeerplaatsen verloren (Haren heeft er 577).
Bij dit alles is het doel dat op de drukste momenten in Haren altijd nog ongeveer 90 parkeerplaatsen (15%) leeg zijn.

8 reacties

Anton van Gulik zegt:

Ik mag toch werkelijk hopen dat er niet meer winkelruimtes bij komen.
Er staat genoeg leeg. En dan ook nog een horecabedrijf aan het plein. Hoe zot is dit alles ?

Dames en heren middenstanders kom toch in opstand tegen deze gekke en dwaze ontwikkeling.
Haren heeft circa 135 detailzaken (incl. makelaarskantoren, verzekeringsbedrijven , tandartsen enz.

Stop er mee !

Anton van Gulik

11 juni 2022 om 10:07
MooidorpHaren zegt:

@Anton
Het bestemmingsplan is onherroepelijk. Het zal dus doorgaan. Mijn verwachting is dat alle appartementen verkocht zullen worden en dat een aantal winkelruimtes en horeca in eerste instantie ook wel gevuld worden. Na 5 jaar worden de winkelunits toegevoegd aan de Aldi om de leegstand in het centrum van Haren te verkleinen. Supermarkt levert immers meer op voor de belegger. Jammer voor de kopers van dure appartementen. Wonen boven een supermarkt met dichtgeplakte ramen.

13 juni 2022 om 19:20
Joke zegt:

Hoe werkt het businessmodel van een projectontwikkelaar? Als de bouwmaterialen met 50 procent gemiddeld zijn gestegen afgelopen 12 maanden. Gaat de ALDI dan ook 50 procent meer huur betalen? Of ? Krijgen ze van de gemeente gewoon extra vierkante meters achter hun parkeerhek? Of gaan ze het parkeergeld verdubbelen? Of gaan de appartementen niet voor 750.000 euro maar voor 1.000.000 euro verkocht worden?

Iemand moet toch de rekening betalen?

15 juni 2022 om 18:43
Anton zegt:

@joke

De projectontwikkelaar krijgt korting van de gemeente Groningen op de bieding op de grond. Zo staat dit in de bieding. En daarmee weer minder opbrengsten voor de gemeente Groningen. De schade voor het centrum van Haren na verloop van tijd gaat verder dan het IQ of de zittingstermijn van de politici.

Snel kiezen voor ander plan zou ik zeggen.

Redactie zegt: Uw informatie over de grondprijs komt voor uw rekening, wij hebben dit niet inhoudelijk gecontroleerd. Wel is bekend dat bij het besluit om een nieuw gemeentehuis te bouwen voor 11,2 miljoen, de gemeente Haren rekening hield met een opbrengst van de grond van 6 miljoen. Die waarde bleek later te hoog ingeschat. Wat Explorius heeft betaald weten wij niet en kennelijk weet Anton dat wel.

16 juni 2022 om 11:49
bootleg zegt:

En toch snap ik het nog steeds niet. Dit plan was van origine gemaakt om de kosten van het nieuwe gemeentehuis van de ZELFSTANDIGE gemeente Haren te compenseren. Wat heeft het voor zin om dit nu door te zetten nu dat model van tafel is omdat Haren inmiddels (en helaas) door Groningen is geannexeerd.

Kan iemand mij dit eens uitleggen? Wil het graag proberen te begrijpen, Als ik e.e.a. nu goed gelezen gaat het er vooral om dat de projectontwikkelaar er centjes aan gaat verdienen en wij als Harenaars een enorm lelijke betonpuist midden in het dorp krijgen om vooralsnog drogredenen die niet meer actueel en opportuun zijn….

17 juni 2022 om 15:14
MooidorpHaren zegt:

@bootleg
De gemeente Haren heeft een aanbesteding gedaan om een zo hoog mogelijke opbrengst te krijgen. Deze aanbesteding is gegund door de gemeente Haren aan de projectontwikkelaar. Door samenvoeging met Groningen zijn de rechten en plichten overgegaan naar de nieuwe gemeente. Kortom, de wens om het bouwplan te stoppen kan helemaal niet. Je kan als gemeente Groningen niet een overeenkomst die je (als Haren) hebt gesloten van tafel gooien.

18 juni 2022 om 10:22
Rene valkema zegt:

@bootleg.
Het klopt dat de investering van 11,2 mijloen in een nieuw gemeentehuis voor 6,2 miljoen gedekt zou worden uit dr grondwaarde van het Haderaplrin. Dst is wat de gemernte zou kunnen verdienen. Dat is nog steeds relevant of je nu de gemeente haren of groningrn heet.
De vraag die toen beantwoord moest worden ‘blijft haren voor tenmiste 15 jaar zelfstandig?’ Want de inzet van de provinvie voor de clusteting van gemeenten speelde toen al. Die vraag wenste de politiek niet te beantwoorden. Over hoe die zelfstandigheid er duurzaam uit zou zien stak men ook de kop in het zand.
Het gemeentehuis en het niet ontwikkelen van het haderaplein werd een molensteen, gevoegd bij meer zwakten dan sterkten van de ambtelijke organisatie en een gebrek aan visie van het gemeentebestuur was de opmaat voor de herindeling.

19 juni 2022 om 22:13
Joke zegt:

Dag Anton
Dus je zegt, dat als de kosten voor de projectontwikkelaar tegen vallen, ze worden hoger, dan kan de projectontwikkelaar zijn bieding op de grond € 3,4 mio (bron ex-wethouder Verbeek) verlagen. (forece-majeur heet zo’n clausule dacht ik). De gemeente Groningen ontvangt dan nog minder?

Dag heer Valkema
Dus we gaan een groot graven op het plein, bouwen het plein vol, en de gemeente Groningen verdient dan circa € 2,5 a € 3,5 mio. Dan moet je dat bedrag afzetten tegen verlies van parkeergelden, opbrengsten die wegvallen omdat alles van de ALDI wordt. Vind u dat niet gek? da’s toch in 8 a 10 jaar terug verdiend?

20 juni 2022 om 13:36

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.