De krant die je leest van A tot Z
Donderdag 20 februari, 2020

vrijdag 20 september 2019

Nieuws:

Mikkelhorst op verkeerde been door berichtgeving Dagblad: financiën blijven penibel

Door: Redactie

In een commissievergadering van de Gemeente Groningen tekende een verslaggever van het Dagblad van het Noorden op, dat Zorgboerderij Mikkelhorst in Haren uit de financiële zorgen zou zijn. “Dat blijkt veel te voorbarig”, zegt manager van De Mikkelhorst Geert Naber desgevraagd. Op de foto een deel van het bestuur, dat dit voorjaar aan de bel trok.

“Heel vervelend, want door zo’n bericht denken mensen misschien, dat onze financiële zorgen voorbij zijn”, zegt hij. Het komt hem slecht uit, omdat er nu juist campagnes zijn opgezet om geld binnen te halen om het voortbestaan van de zorgboerderij veilig te stellen. Zo heeft ambassadeur Bert Visscher zich geleend voor deze campagne en zijn er acties op touw gezet om de Stichting Vrienden van de Mikkelhorst aan geld te helpen. Lezers van de krant zouden kunnen denken dat hun hulp niet meer nodig is. Hoe zit het dan?

Financiële situatie
Eerder dit jaar stond in Haren de Krant een uitgebreid artikel waarin werd uitgelegd hoe nieuw WMO-beleid van Groningen slecht uitpakte voor De Mikkelhorst. Simpel gezegd: Mikkelhorst stond sinds de fusie Haren-Groningen niet meer op de shortlist van dagbestedingsplaatsen. Bovendien waren de tarieven die Mikkelhorst ontving met 25% verlaagd. Hierdoor kwam de begroting plotseling flink onder spanning te staan. Het gevolg dat door manager Geert Naber werd gevreesd zou zijn: het einde van De Mikkelhorst. Als er geen actie zou worden ondernomen zou het gat in de begroting oplopen tot zo’n 90.000,-.

In actie
Om het tij te keren werden de genoemde campagnes op touw gezet. Daarnaast werd er bezuinigd en werden contracten met medewerkers niet verlengd. Desondanks kon niet worden voorkomen, dat er een gat van eenmalig 45.000 euro bleef, dat op korte termijn niet kon worden gedicht. Bovendien vraagt het onderhoudsgevoelige gebouw, buiten de exploitatie om, nog zo’n 50.000 per jaar. Geert Naber: “We hebben de gemeente daarom inderdaad gevraagd om steun en daarbij hebben we een uitgebreide kostenspecificatie aangeleverd. Gelukkig bleek men bereid daar serieus naar te kijken. Wat nu in de commissievergadering is gezegd was nog geen feit, maar een voornemen. Wij hebben dus nog geen bericht dat het gat door de gemeente wordt gedicht!”

Straks alleen nog toegang voor Vrienden
De nieuw opgerichte Vriendenstichting kent inmiddels meer dan 300 vrienden. “We willen heel graag naar de duizend dit jaar”, aldus Naber. Met het geld kan het onderhoud van het pand structureel worden aangepakt. De Zorgboerderij gaat overigens ook een andere koers varen als het gaat om de publieks functie. “Onze faciliteiten worden in de loop van 2020 waarschijnlijk alleen nog opengesteld voor onze Vrienden” aldus Naber. “De tijd is voorbij dat complete groepen hier gaan picknicken met een kleedje en eigen voedingsmiddelen zonder dat er iets tegenover staat. Een extra reden dus om nu al Vriend te worden. Want we willen een gastvrije locatie blijven die toegevoegde waarde biedt voor de regio.”

4 reacties

antoine zegt:

50.000 euro per jaar voor onderhoud van het gebouw? Is dat nog steeds het gevolg van de fout die bij de bouw is gemaakt? (https://www.harendekrant.nl/nieuws/positivisme-versus-lekkend-dak/)

Dat slaat natuurlijk wel een erg groot gat in de begroting… Ik kan me voorstellen dat je daar als gemeente kritisch naar kijkt. Erg jammer dat daar sinds 2013 nog geen structurele oplossing voor is gevonden.

20 september 2019 om 18:41
Helder zegt:

@ Bestuur Mikkelhorst

Ondanks dat ik begrijp dat de nood hoog is en dat er geld op de plank dient te komen, krijg ik een naar gevoel van bovenstaand artikel.

Kort samengevat staat hierboven eigenlijk dat er bij de Mikkelhorst een schuld van € 90.000 is ontstaan door nieuw WMO-beleid van de gemeente, en dat deze schuld tevens is ontstaan door korting op de tarieven van 25%.

Middels bezuinigingen binnen de eigen organisatie en met hulp van het publiek en het bedrijfsleven is het gelukt om de helft van deze schuld te voldoen middels diverse campagnes, en men hoopt dat de gemeente alsnog de ontbrekende €45.000 gaat voldoen.

Als dank hiervoor is alleen dat gedeelte van de bevolking welkom die eerst tenminste € 25 ,- wil betalen, alvorens een kopje koffie te bestellen terwijl (klein)kind zich aan het vermaken is in de speeltuin en bij de dieren. Door de publieksfunctie (grotendeels) te beperken tot alleen de vrienden van De Mikkelhorst maakt men zichzelf in mijn ogen overbodig. Als zorglocatie zonder (grote)publieksfunctie zijn er door de armlastige gemeente vast wel goedkopere alternatieven te bedenken dan De Mikkelhorst.

Indien men een gastvrije locatie voor de bevolking wil blijven zoals men stelt, dan is het wellicht een beter idee om mensen erop te wijzen dat het niet is toegestaan om eigen etenswaren en drinken mee te nemen.

23 september 2019 om 12:34
Frank zegt:

Het is zo jammer dat de Mikkelhorst alleen door de weeks open is en zaterdagmiddag. Waarom niet de maandag dicht en de zondag open? Immers het grote gros van de mensen is dan vrij. Ik verbaasde me dat op een zondag de Mikkelhorst niet open is. Maak het voor de gezinnen (met kinderen) extra interssant om daar de zondag heen te gaan. Neem een voorbeeld aan de stadspark. Altijd druk en er worden veel gekochte consumpties genuttigd.

23 september 2019 om 16:46
Jeroen zegt:

In het oosten van het land wel eens bij een zorg-/kinderboerderij geweest waar men € 3.- entree vroeg, of een abonnement. Niet heel gek. Het had namelijk een semi professioneel restaurant en wat meer speeltoestellen dan de Mikkelhorst. Bijvoorbeeld een kleine (zelf te starten) draaimolen en een groot klimkasteel, veel schommels en een skelterbaan. Plus de nodige dieren. Misschien kunnen sommige zorgcliënten bij de Mikkelhorst de horeca op zich nemen? Net als bij Novo in de stad. En inderdaad, zondagopening zou wel voor (veel) meer klandizie zorgen.

24 september 2019 om 20:09

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.