De krant die je leest van A tot Z
Dinsdag 7 februari, 2023

woensdag 18 januari 2023

Nieuws:

Vrienden van de Hortus zien CareX-plan niet zitten

Door: Redactie

Op vragen van onze redactie hadden we nog geen antwoord ontvangen van de Stichting Vrienden van de Hortus, maar de verslaggever van Dagblad van het Noorden had meer succes. Hij vroeg aan Tjerk Zwanenburg van de stichting om een reactie op de uitbreidingsplannen van CareX en De Biotoop in Haren. En die kreeg hij.

Zwanenburg laat expliciet weten niets te zien in het samenvoegen van de stichting en De Biotoop. Vooral het feit dat CareX het terrein van de Hortus openbaar toegankelijk wil maken zint de mensen van de Hortus niet. Zij vrezen dat dit schade zal veroorzaken aan planten en daarmee inbreuk maakt op de botanische waarden van de Hortus. Er zijn geluiden dat ook de Stichting Behoud Groene Hortus niet staat te juichen bij de plannen van Lenze Hofstee en zijn mensen. Zwanenburg zegt dat zij door CareX niet zijn meegenomen in de planontwikkeling en erdoor werden ‘overvallen’.

CareX wil samensmelting van de Biotoop en de Hortus, onder de naam van De Biotoop. Verder wil men investeren in het oude gebouw (o.a. asbestsanering) en daarvoor hoopt men steun van de gemeente te ontvangen. Ook wil CareX één of twee etages plaatsen op de bestaande gebouwen, zodat er ook in het iets hogere segment gewoond kan worden. Dit zou goed kunnen zijn voor het voortbestaan van de creatieve broedplaats. CareX denkt dat De Biotoop de grootste broedplaats van Europa kan worden.

De gemeente laat desgevraagd weten het plan van CareX mee te nemen in de oriëntatie op de toekomst.

3 reacties

Miek Berends zegt:

Natuurlijk zien de Vrienden van de Hortus dat Carexplan niet zitten. Het is het gebruikelijke fluttekstje, maar duidelijk is wel dat ze Hortus bestuur en de Vrienden opzij wensen te schuiven. Gebouwen en het openbare terrein voor hun gebruik. Hoezo botanische waarden, inderdaad.

Enfin, de gemeente heeft, even gebruikelijk, diplomatiek laten weten dat ze de Carex ideetjes zal meenemen.

18 januari 2023 om 13:06
Henk zegt:

Het is ook een belachelijk plan van Carex. Die geitenwollensokken bewoners moeten maar snel op zoek naar een plaats voor een commune ergens anders. De sterk gedateerde gebouwen van het voormalig biologisch centrum slopen en de grond vrij geven voor mooie energieneutrale woningen. Vrije kavels, deel luxe, een deel meer betaalbare woningen en senioren appartementen met een groene inpassing. Voor elk wat wils. En een deel van de opbrengst investeren in de hortus zodat het weer een mooie trekpleister wordt. Oude tijden laten herleven.

18 januari 2023 om 20:56
Hans zegt:

Zo is het Henk. Weg d’r mee!
Zeker geen geld in investeren.

Volbouwen.

20 januari 2023 om 15:14

Wilt u reageren?
Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.

Poll - uw mening telt

Biotoop moet kunnen uitbreiden naar Hortus, zoals in hun plan staat.

Ga naar het Poll archief