De krant die je leest van A tot Z
Woensdag 19 Maart, 2025
Deze post is bekeken 390 keer.

dinsdag 22 oktober 2024

Nieuws:

Omwonenden willen eindelijk informatie over bouwplan

Door: Redactie

Bewoners van het gebied rond het braakliggende terrein aan de Emmalaan in Haren zijn de geheimzinnigheid rond de ontwikkeling van deze locatie beu. Het perceel ligt sinds 2019 te wachten op invulling, maar projectontwikkelaar Aprisco in Assen houdt de kaarten tegen de borst. Omwonenden dienen een petitie in bij de gemeenteraad en willen openheid.

In 2019 brandde het bedrijfspand van Mango Mobility af. Veel mensen kennen het ook als de locatie ‘J.K. van der Molen’. De grond werd aangekocht door projectontwikkelaar Aprisco, die er ‘iets’ wilde gaan ontwikkelen. Alles wijst erop dat er woningen worden gebouwd, waar de vraag is: wat voor woningen en hoeveel? Daarmee is (ook na 5 jaar) alles gezegd. Waarom deelt de projectontwikkelaar geen informatie met de buitenwereld? Zowel gemeente als woningcorporatie Woonborg verwijzen voor informatie naar Aprisco, omdat die de eigenaar van de grond is.

Gemeente aan zet
Waarom duurt het zo lang? Marco Mol beantwoordt deze vraag namens Aprisco. Hij zegt: “We zijn nog met de gemeente in gesprek en het wachten is op hun handtekening onder de overeenkomst waarin de hoofdlijnen van het plan zullen worden beschreven.” Dit klinkt logisch, maar waarom moet dat zo lang duren? Mol drukt zich beleefd uit: “Ik werk hier sinds 2023, maar ik weet uit het dossier dat met de gemeente al vier voorstellen zijn besproken in een Integraal Vooroverleg (IVO). Er ligt nu een vijfde voorstel.” Mol zegt dat na het ontvangen van de handtekening een begin zal worden gemaakt met het overleg met omwonenden, maar dat er dan nog niet veel details gedeeld zullen worden met de krant.

Petitie buurt
In de petitie stellen de omwonenden dat ze te lang in onzekerheid verkeren en ze denken straks met een informatieachterstand te beginnen aan de burgerparticipatie. Ze vragen om spoedige openheid. Verder wensen zij een laag gebouw van maximaal 3.00 meter hoog, ontsluiting via de Emmalaan en voorts een bouwproces zonder de kans op schade aan hun woningen. Dat de petitie aan de gemeenteraad is gestuurd heeft ermee te maken dat de gemeente nu de vertragende factor lijkt te zijn. De petitie kan worden ondertekend op www.petities.nl (zoekterm: Haren).

Gemeente

De gemeente zegt desgevraagd nog niets te kunnen zeggen over de inhoud van de plannen, omdat Aprisco aan zet is. Woordvoerder Manon Hoiting: “Het is aan Aprisco om hierover te communiceren. Als de ontwikkelovereenkomst eenmaal ondertekend is door Aprisco kunnen zij de plannen naar buiten brengen.”

12 reacties

P. Wessels zegt:

Ach kijk aan, weer een NIMBY-gevalletje (Not In My BackYard). In deze tijden van woningschaarste zal er toch “de lucht in gebouwd” moeten gaan worden. Wat kun je nu bouwen van 3 meter hoog ? Hoe hoog zijn de huizen van de klagers ? Vast hoger dan 3 meter ?

Als ik dit zo lees, dan wordt er ergens eind 2025 een plan ingediend, de bewoners gaan waarschijnlijk vervolgens traineren tot aan de Hoge Raad, en dan zal deze uiteindelijk in 2029 beslissen dat er uiteindelijk toch hoogbouw mag plaatsvinden voor maximaal 4 woonetages. Deze worden dan ergens in 2031 opgeleverd.

W. van Buuren zegt:

Lekker gaan bouwen daar, b.v. mooi een woontoren voor 50+ in kleine units.
Daar is veel behoefte aan, omdat de meeste bejaardentehuizen niet meer bestaan. En dat is ook goed voor de doorstroom.

S. Kremer zegt:

Ik las ook 3 meter, dacht waarschijnlijk een foutje! En dat met de actuele woningschaarste.
Een mooi appartementencomplex voor het hoger segment zal het wel worden. Geen of weinig sociale woningbouw, helaas waarschijnlijk, maar daar kan ik in dit geval mee leven.
Het is de entree van Haren!

Prat zegt:

Een terrein aan het begin van Haren. Dat komt niet zo vaak voor. Weliswaar in handen van een projectontwikkelaar maar dat speelt hier niet een belangrijke rol omdat de gemeente de bestemming moet veranderen in een woonbestemming. Als de gemeente zeer terecht voet bij stuk houdt is een fors aandeel sociale woningbouw voor kleinschalige bewoning van stel 60 procent mogelijk. Neem hiervoor een goede corporatie bij de. Hand en ga voor gestapeld 2 tot 5 hoog. Dit levert in Haren een goede bijdrage aan de woningmarkt.

willy zegt:

Voor Emmalaan 33, de noodopvang voor Oekraïne is een aanvraag gedaan voor
verlenging van de opvang met 5 jaar en ook voor het plaatsen van 5 units:
https://groningen.lokalebekendmakingen.nl/case/1:9822:49387

Bootleg zegt:

Op dit moment 3 projecten in Haren: raadhuisplein, locatie garage postema en deze. Grote eurotekens in de ogen van de verschillende projectontwikkelaars die alleen uit zijn op winstbejag, niet wat nodig is in de krappe huizenmarkt. Dus maak je vooral geen illusies hier komen weer van die achterlijk affreuse huizenblokken te staan van 500k plus. Leve de samenvoeging met gemeente Groningen…..

Antoine zegt:

@Bootleg: zou gemeente Haren die locaties hebben volgebouwd met goedkope kabouterhuisjes, zoals in Haren Noord? 😉

Veel lelijker dan wat er nu op het Raadhuisplein en locatie Postema staat, kan het niet worden, lijkt me.

WdH zegt:

@Bootleg, en de ironie is ook nog eens dat dit dan wordt gerealiseerd door een links gemeentebestuur. Leuk voor de salonsocialisten, maar de gewone man/vrouw heeft weinig aan dit plan. Reken maar dat plan 1 t/m 4 minimaal drie tot zes woonetages waren, want projectontwikkelaars gaan uitsluitend voor de winst. Hoogbouw past daar niet in het vigerende bestemmingsplan, dus zal er een wijziging van het bestemmingsplan of van het bouwplan nodig zijn. Belanghebbenden hou de gemeentelijke publicaties van ter inzage liggende stukken dus goed in de gaten. Vooral in de zomervakantie periode, want het zal niet de eerste keer zijn dat mensen na hun vakantie erachter komen dat de bezwarentermijn voorbij is en een bouwvergunning opeens definitief verleend is.

Antoine zegt:

@WdH: minstens zo ironisch is het, dat de hoogste flatgebouwen – Erasmusheem (jaren 70) en Maarworld (jaren 60) – door een ‘vertrouwd’ rechts gemeentebestuur zijn gebouwd. Goede smaak was blijkbaar altijd al ver te zoeken in Haren. Ik schrok me een hoedje toen ik veertig jaar geleden voor het eerst dit dorp binnenreed.

Hans zegt:

De krappe huizenmarkt los je niet op door op zo’n kaveltje wat kabouterhuisjes te bouwen.
Daar hebben we paddepoel etc voor. Dat kun je volstouwen.

Haren kan je maar 1 keer verpesten met dat soort woningen, laten we hopen dat dat niet op de planning komt.
Dus kom maar op met pompeuze, mooie grote en dure plannen. De locatie is er geschikt voor.

Peter zegt:

1/3 deel zal sociale huurwoningen worden, overige koop.
Appartementen, welke hopelijk, wat betreft joogte zullen gaan passen in het straatbeeld van de Emmalaan ter plekke: 3 bouwlagen,; en (eveneens hopelijk) in het verlengde van de aanwezige rooilijn

inwonervanHaren zegt:

Ik vermoed dat eerst de grond er grondig gereinigd zal moeten worden voor er überhaupt iets gebouwd kan worden. Want ik vermoed dat er door de brand van Mango die er toen zat en de garage ervoor, dat er aardig wat zware metalen en andere vervuiling in de grond zit.

Wilt u reageren?




Wij plaatsen alleen inhoudelijke reacties. Reacties met voornamelijk slogans en kreten worden niet gepubliceerd.